Clara
Clara
Een vriendin van Thea bracht van een vakantiereis naar Nepal een mooie (Indische) neushoorn mee voor onze verzameling. Dit inspireerde ons tot deze blog. De Indische neushoorn (Rhinoceros unicornis) komt nog voor in Noord-India en in Nepal. Met een gewicht van rond de twee ton en een schofthoogte van 175 à 200 cm is deze neushoorn de grootste van de drie soorten die nog in Azië voorkomen. De twee andere zijn de Javaanse neushoorn en de Sumatraanse neushoorn. De laatste is de kleinste met een schofthoogte van 100 à 140 cm.
De beroemdste Indische neushoorn aller tijden leefde in de achttiende eeuw en heette Clara. In 1738, doodden jagers de moeder van Clara. Daarop besloot Jan Albert Sichterman, de leider van de VOC-vestiging in Bengalen, haar te adopteren. Clara was toen ongeveer een maand oud. Zij mocht vrij rondlopen in zijn tuin en zelfs in zijn woning. Toen het neushoornkalf daarvoor te groot werd, besloot Sichterman Clara te schenken (verkopen?) aan Douwe Mout van der Meer, de kapitein van het VOC-schip De Knappenhof. Aan boord van dit schip maakte zij de reis naar Europa. Clara zette op 22 juli 1744 poot aan wal in Rotterdam.
Clara werd in verschillende Nederlandse steden tentoongesteld. Mout van der Meer besloot de VOC te verlaten en met Clara op tournee te gaan door Europa. Vanaf 1746 bezocht zij de belangrijkste Europese steden en werd ontvangen door de high society van die tijd, door koningen en keizers. Nergens bleef Clara zo lang als in Parijs, waar een soort neushoorngekte ontstond en wetenschappers en kunstenaars zich door haar lieten inspireren. (De afbeelding hierbij is een schilderij van Jean Baptiste Oudry uit 1749.) Koning Lodewijk XV deed een poging Clara te kopen, maar de oud-VOC-man werd het met het Franse hof niet over de prijs eens. Clara zette haar reizen voort met o.a. bezoeken aan Italië, Engeland, Denemarken, Polen en Danzig. Clara stierf in 1758 tijdens een bezoek aan Londen. Zij is 21 jaar geworden.
Arnold
zaterdag 13 maart 2010